Cultuur beleven en genieten van de Natuur

'Cultuur' is een wijds begrip en betekent voor elk iets anders. Ook genieten van de Natuur doet ieder op eigen wijze.  Twee blikvangers van Cultuur & Natuur in de Ardèche  stippen we hier aan. Daarna kan je verder kijken op Natuur, Musea, Muziek, en Culinair in de Ardèche.


De Grotte Chauvet

Over welke categorie van 'cultuur' we ook spreken: schone kunsten/muziek/gastronomie/theater/volkskunst... de Grotte Chauvet is uniek in de wereld. En hij is voor iedereen te bezoeken vanaf voorjaar 2015. In de Ardèche!  Copy/paste uit onze nieuwsbrief van juni 2014:

"De Grotte Chauvet op de werelderfgoedlijst van UNESCO"

 Cultuurliefhebbers kunnen nu feitelijk niet meer om de Ardèche heen. De oudste prehistorische muurschilderingen van de wereld zullen vanaf lente 2015 te bewonderen zijn in de replica van de Grotte Chauvet die is gebouwd op ca 5 km van de echte grot. Lascaux in de Dordogne en Altamira in Spanje vallen in het niet vergeleken bij de kwaliteit van de fresco's die 37.000 jaren geleden zijn geschilderd in de Ardèche. Bezoekers zullen nooit de oorspronkelijke grot in mogen omdat men geleerd heeft van Lascaux en Altamira waar door het veelvuldige bezoek aan de grotten de kwaliteit van de prehistorische muurschilderingen achteruit is gegaan.

Deze replica is een natuurgetrouwe nabootsing van de echte grot. Vormen, geuren, vochtigheid, alles is met moderne technieken perfect nagebouwd. Dit belooft een ongelooflijke ervaring te worden. Het aanschouwen van de oudste schilderijen ter wereld, bovendien het grootste aantal, met de grootste variëteit en de beste kwaliteit. Gelukkig is L'Angelot gelegen op een uurtje rijden van Vallon Pont d'Arc, want daar gaat het nu wel heel druk worden. Meer lezen kan op wikipedia.

Vanuit onze chambres d'hôtes kan je er ontspannen naartoe rijden en na een enerverende ervaring kan je einde dag je verblijf in de Ardèche voortzetten met een plons in ons zwembad, genietend van de rust en ruimte van onze tuin en de nabijheid van het levendige dorp Antraigues met zijn uitstekende restaurants en gezellige terrassen.

De Kastanje-Cultuur

Het kan je niet ontgaan wanneer je de Ardèche doorkruist: de kastanje is de 'broodboom' van onze streek. Veilig beschermd in zijn pinnige bolster is hij een wonder der natuur. De tamme kastanjes dienen als grondstof voor allerlei gerechten, het hout is ideaal voor de meubelindustrie en de bouw en is bovendien uitstekend brandhout.

Kastanjes poffen op het plein

Elk jaar vindt rond 1 november het Feest van de Kastanje plaats. Rond de fontein van Antraigues verzamelen de locale producenten zich om hun waren te verkopen: verse of gedroogde kastanjes, kastanjeconfiture, geglaceerde kastanjes etc. Op het dorpsplein brandt de hele nacht een enorm vuur. Het feest wordt opgeluisterd met dans en traditionele muziek. Deze feesten vinden niet enkel in Antraigues plaats. Overal in de Ardèche worden in het najaar festiviteiten georganiseerd rond de kastanje.


Maar eerst moeten de kastanjes worden geraapt en gesorteerd, een monnikenwerk dat nog grotendeels handmatig wordt gedaan zoals hierboven bij L'Angelot.

tarieven, info, reserveren